M. Hort: Prezident sa o J. Čentéšovi nemôže rozhodovať na základe sympatií

07.02.2012 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) - Prezident SR Ivan Gašparovič sa nemôže o kandidátovi na generálneho prokurátora Jozefovi Čentéšovi rozhodovať na základe svojich sympatií. V pléne Národnej rady SR to na záver piateho rokovacieho dňa 28. schôdze uviedol podpredseda parlamentu Milan Hort (SDKÚ-DS). Ten predložil snemovni návrh uznesenia, ktorým má plénum hlavu štátu vyzvať, aby Čentéša do funkcie vymenovala.

\"Prezident podľa ústavy vymenúva a odvoláva generálneho prokurátora. Podľa prezidenta je na jeho rozhodnutí, či kandidáta vymenuje alebo nie. Treba však vziať do úvahy aj článok 101 ústavy, podľa ktorého hlava štátu svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov. Podľa mňa za riadny chod nemožno považovať stav, keď je funkcia generálneho prokurátora neobsadená viac ako pol roka,\" zdôraznil Hort. Poukázal na to, že Čentéš, zvolený 17. júna 2011, spĺňa všetky predpoklady a bol zvolený v štandardnej tajnej voľbe.

\"To, že sa prezidentovi Čentéš nepáči, nie je dôvodom. Konanie prezidenta vyvoláva pochybnosti, týmto uznesením NR ho chcem preto vyzvať, aby Čentéša vymenoval a zabezpečil riadny chod Generálnej prokuratúry SR,\" vysvetlil Hort. Po predstavení návrhu sa žiaden z poslancov v riedko obsadenej snemovni do rozpravy neprihlásil a predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) ukončil rokovací deň. Hlasovať budú v stredu (8.2.) dopoludnia.

Gašparovič svoju \"nedôveru\" voči Čentéšovi vysvetľoval množstvom pochybností, ktoré sa spájali s voľbou kandidáta. Spomenul ignorovanie predbežného opatrenia Ústavného súdu (ÚS) SR predsedom parlamentu, označovanie hlasovacích lístkov, skartáciu lístkov bezprostredne po voľbe, až po vedomé skartovanie výpovede poslanca Igora Matoviča o korupcii prokurátorom Jozefom Čentéšom. Hlava štátu zároveň čaká na verdikt ÚS o sťažnosti, ktorú podal neúspešný kandidát Dobroslav Trnka.

Plénum dnes zároveň prerokovalo všetky návrhy, ktoré boli v druhom čítaní. Očakávaný krok, ktorým je vyradenie takmer 40 poslaneckých návrhov zákonov v prvom čítaní, však zatiaľ neprišiel. Hrušovský avizoval, že v stredu Národná rada pokračuje v riadne schválenom programe. Podľa plánu je aktuálna schôdza poslednou pred voľbami. Ak by aj poslanci návrhy v prvom čítaní podporili, v druhom môžu byť prerokované až o 30 dní. Hrušovský by tak musel ešte tesne pred voľbami zvolať ďalšiu schôdzu. Zákony sa totiž do ďalšieho volebného obdobia prenášať nemôžu.
 

Vyberte región